Gnagsår

En liten brannskade forårsaket av friksjon

Et gnagsår oppstår oftest på føttene eller på lårenes innside som følge av at huden utsettes for friksjon. I mange tilfeller kommer gnagsåret av at friksjonen mellom underklær, strømper eller sko blir for høy, noe som gjør at hudens øvre lag «gnages» i stykker. Her gir vi noen smarte tips om hvordan du kan unngå gnagsår og hvordan du lindrer og behandler gnagsår som allerede har oppstått.


Slik gjør du for å unngå gnagsår

Hva kan man gjøre for å unngå gnagsår? Den beste måten er i mange tilfeller å holde føttene tørre og gjerne lufte føttene litt ved strømpebytte. Det er også bra å unngå friksjon ved at noe gnager direkte mot fotens hud. Å bytte strømper ofte, særlig hvis man skal gå lengre turer i skog og mark, er viktig.

Gå inn skoene ordentlig

En vanlig årsak til gnagsår ved trening og vandring er at man bruker nye sko, som ikke er tilstrekkelig inngått. Forsøk derfor alltid å sette av litt tid for å gå inn skoene eller støvlene før du legger av sted. Du kan også prøve dobbelte strømper; en tynn nylonstrømpe nærmest foten og en strømpe utenpå. Du kan bruke ullstrømper og helst unngå bomullsstrømper, da bomullsstrømper suger opp mer fukt. Sørg for at strømpene ikke krøller seg, da det lett skaper gnagsår og friksjon.

Forebygg med plaster eller teip

Du kan forebygge gnagsår ved å bruke plaster på utsatte hudområder som hæler, ankler eller tær. Du kan også bruke teip som fester bra.

Kortfattet veiledning

  • Hold føttene fine med fotfil, fotbad og mykgjørende krem
  • Gå inn nye sko og støvler ordentlig
  • Bruk doble strømper, en tynn nærmest foten og en tykkere over
  • Ved for eksempel løping og sykling kan du bruke tights eller sykkelbukse under buksen for å redusere friksjon mellom lårene

Hvis du har fått gnagsår

Vaske og avlaste

Hvis du har fått en blemme, skal du prøve å unngå å stikke hull på den. Blemmen beskytter nemlig huden som holder på å dannes under. Vask i stedet rent med mild såpe og vann. Dusj gjerne, og tørk forsiktig tørt. Ta det litt forsiktig for ikke å rive opp gnagsåret. Beskytt med en bandasje.

Unngå infeksjon

Et gnagsår kan bli infisert. Det merker du ved at såret begynner å gjøre mer vondt etter noen døgn, og huden rundt såret hovner opp og blir rød. Da kan du prøve å rengjøre gnagsåret ekstra nøye et par ganger om dagen. Vask med vann og mild såpe.

Kontakt helsepersonell hvis du har mistanke om at et sår er infisert.

Bruk Sorbact® Secure for å tilrettelegge sårtilhelingen.

  • Vask gnagsåret forsiktig med mild såpe og vann.
  • Tørk tørt.
  • Sett på Sorbact® Secure over såret.
  • Påse at hele gnagsåret dekkes av Sorbact®-overflaten for beste effekt.

Siden er gransket av Margareta Grauers, dermatologisk sykepleier, 2017-06-29

Anbefalte produkter

Sorbact® Secure

Beskytter såret og holder det rent

Plaster med unik teknologi som reduserer risikoen for sårinfeksjon sammenlignet med standard bandasjer1. Binder bakterier fra såret, tilrettelegger sårtilhelingen og forebygger infeksjon. Dusjsikkert plaster som sitter godt på plass.

Referanser

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435.link

Sorbact® fås kjøpt på ditt nærmeste apotek

Klikk på noen av lenkene for å komme til respektive apotek. Sorbact® finnes på alle apotek, imidlertid kan lokale forskjeller i sortimentet forekomme.