Infiserte insektbitt

Under sommerhalvåret er insektbitt vanlige. Ikke sjelden blir de også infisert. Her finner du informasjon om forskjellige typer insektbitt, hvorfor de blir infiserte, og hva du kan gjøre for å forebygge og behandle infeksjoner.


Symptomer – slik merker du om du fått et insektbitt

Insektbitt er vanlig forekommende, særlig i sommerhalvåret når vi er ute litt ekstra mye i naturen og rører på oss. De vanligste bittene kommer fra mygg, bie, veps og flått.

Oftest ufarlige

I de aller fleste tilfeller er et insektbitt som man får i den norske naturen, er relativt ufarlige. Derimot kan visse stikk gi alvorligere symptomer, ikke minst hvis den som har blitt stukket, lider av en allergi. Særlig alvorlig er allergisk reaksjon ved bistikk og vepsestikk, som kan føre til allergisjokk (såkalt anafylaktisk sjokk). Ved mistanke om anafylaktisk sjokk må du kontakte lege/ambulanse øyeblikkelig.

Vanlige symptomer på insektbitt:

  • Smerte
  • Hevelse
  • Rødhet
  • Misfarging

Slik behandler du et infisert insektbitt

Først og fremst: Små sår som følge av infiserte insektbitt kan i de aller fleste tilfeller stelles hjemme. Det er viktig at du eller barnet ditt unngår å klø på bittet. Grunnen til dette er at når du klør på insektbittet, kan du rive opp bittet og forårsake infeksjoner. Særlig barn kan ha vanskelig for å la være med å klø på insektbitt – men det finnes hjelpemidler.

Forebygg infeksjon ved å lindre kløen

Ved å redusere kløen ved og i bittet unngår du å klø på såret, både i våken tilstand og ved søvn. Mindre kløe reduserer også risikoen for ytterligere infeksjoner. Du finner produkter for å redusere kløen på ditt nærmeste apotek. En bedøvelsessalve mildner kløen og ubehaget og kan la insektbittet gå over av seg selv.

Beskytt såret og forebygg infeksjon

Ved å bruke Sorbact® Secure reduserer du antall bakterier i såret og tilrettelegger sår- tilheling. Kontakt helsepersonell hvis du har mistanke om at et sår er infisert.

Hold kontroll på infeksjonen!

  • Når et sår forårsaket av insektbitt er infisert, er det viktig at du følger med på infeksjonen.
  • Hvis symptomer, så som rødhet, varme, hevelse, verk, puss eller feber, ikke går over, -eller at du opplever at de forverres, må du kontakte fastlege for profesjonell vurdering.

Siden er gransket av Margareta Grauers, dermatologisk sykepleier, 2017-06-29

Anbefalte produkter

Sorbact® Secure

Beskytter såret og holder det rent

Plaster med unik teknologi som reduserer risikoen for sårinfeksjon sammenlignet med standard bandasjer1. Binder bakterier fra såret, tilrettelegger sårtilhelingen og forebygger infeksjon. Dusjsikkert plaster som sitter godt på plass.

Referanser

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435.link

Sorbact® fås kjøpt på ditt nærmeste apotek

Klikk på noen av lenkene for å komme til respektive apotek. Sorbact® finnes på alle apotek, imidlertid kan lokale forskjeller i sortimentet forekomme.