Infiserte insektbitt

Under sommerhalvåret er insektbitt vanlige. Ikke sjelden blir de også infisert. Her finner du informasjon om forskjellige typer insektbitt, hvorfor de blir infiserte, og hva du kan gjøre for å forebygge og behandle infeksjoner.


Symptomer – slik merker du om du fått et insektbitt

Insektbitt er vanlig forekommende, særlig i sommerhalvåret når vi er ute litt ekstra mye i naturen og rører på oss. De vanligste bittene kommer fra mygg, bie, veps og flått.

Oftest ufarlige

I de aller fleste tilfeller er et insektbitt som man får i den norske naturen, relativt ufarlige. Derimot kan visse sting gi alvorligere symptomer, ikke minst hvis den som har blitt stukket, lider av en allergi. Særlig alvorlig er allergisk reaksjon ved bistikk og vepsestikk, som kan føre til allergisjokk (såkalt anafylaktisk sjokk). Dette krever umiddelbar sykepleie.

Vanlige symptomer på infeksjon:

  • Smerte
  • Hevelse
  • Rødhet
  • Misfarging

Slik behandler du et infisert insektbitt

Først og fremst: Små sår som følge av infiserte insektbitt kan i de aller fleste tilfeller stelles hjemme. Det er viktig at du eller barnet ditt unngår å klø på bittet. Grunnen til dette er at når du klør på insektbittet, kan du rive opp bittet og forårsake infeksjoner. Særlig barn kan ha vanskelig for å la være med å klø på insektbitt – men det finnes hjelpemidler.

Forebygg infeksjon ved å lindre kløen

Ved å redusere kløen ved – og i – bittet unngår du å klø på såret, både i våken tilstand og ved søvn. Mindre kløe reduserer også risikoen for ytterligere infeksjoner. Du finner produkter for å redusere kløen på ditt nærmeste apotek. En bedøvelsessalve mildner kløen og ubehaget og kan la insektbittet gå over av seg selv.

Beskytt såret og forebygg infeksjon

For å forebygge at insektbittet blir infisert, appliserer du Sorbact® Secure over bittet/sårområdet. Sorbact®-overflaten binder bakteriene fra såret og forebygger på den måten infeksjon.

Kontakt helsepersonell hvis du har mistanke om at et sår er infisert.

Hold kontroll på infeksjonen!

  • Når et sår eller bitt er infisert, er det viktig at du følger med på infeksjonen.
  • Hvis symptomer, så som rødhet, varmeøkning, hevelse, verk, puss eller feber, ikke går over eller at du opplever at de forverres, må du kontakte fastlege for profesjonell vurdering.

Siden er gransket av Margareta Grauers, dermatologisk sykepleier, 2017-06-29

Anbefalte produkter

Sorbact® Secure

Beskytter såret og holder det rent

Plaster med unik teknologi som reduserer risikoen for sårinfeksjon sammenlignet med standard bandasjer1. Binder bakterier fra såret, tilrettelegger sårtilhelingen og forebygger infeksjon. Dusjsikkert plaster som sitter godt på plass.

Sorbact® fås kjøpt på ditt nærmeste apotek

Klikk på noen av lenkene for å komme til respektive apotek. Sorbact® finnes på alle apotek, imidlertid kan lokale forskjeller i sortimentet forekomme.