Skrubbsår

Skrubbsår er en del av livet. Vi ramler eller støter borti ting i omgivelsene. Særlig vanlig er denne type sår hos barn og idrettsutøvere som ramler og skraper opp knær, albuer og hender. Når man får et skrubbsår, skrapes det ytre hudlaget av, noe som kan være både vondt og medføre økt infeksjonsrisiko. I vår veiledning ved skrubbsår får du tips rundt smertelindring, hvordan du holder såret rent for smuss og skitt, unngår infeksjon og påser at det tilheler så raskt som mulig.


Slik steller du skrubbsår

Overflatiske skrubbsår blør som regel ikke like mye som dype sår. Men det avhenger litt av hvor skaden oppstår. Hvis man får et skrubbsår i ansiktet eller på hodet, kan også såret blø relativt mye. Overflatiske skrubbsår kan også være vondere enn dype sår, siden de fine nervetrådene som ligger under huden, ofte skades.

Gjør rent med rennende vann og såpe

Et skrubbsår rengjør du enklest med rennende, kroppstemperert vann og mild såpe. Du kan også med fordel dusje. For å understøtte behandlingen kan det i visse tilfeller være en god idé først å løse opp smuss og skitt som har festet seg i såret. Det kan du gjøre ved å legge en bløt kompress over såret en halvtime.

Redusere smerte ved behandling

Skrubbsår kan være vonde å stelle. Derfor kan det være egnet å stryke på et tynt lag bedøvende salve 4–5 minutter før behandlingen. Tenk imidlertid på at bedøvende salve ikke skal gis til barn som er under et og et halvt år.

Kortfattet veiledning

  • Før du tar hånd om såret, må du vaske hendene med såpe og vann.
  • Skyll deretter såret rent under rennende kranvann, og vask med såpe. Tenk på å bruke en mild såpe og bruk flytende såpe hvis du vil minimere smertenivå ved rengjøringen.
  • Fjern forsiktig eventuelt smuss og skitt som har festet seg i såret. Smuss kan ellers bidra til at såret blir infisert.
  • Hvis såret begynner å gjøre mer vondt og huden rundt såret hovner opp etter noen døgn, kan det være infisert. Da kan du rengjøre såret ekstra nøye med såpe og vann et par ganger om dagen.

Når bør du søke helsepersonell?

Ved asfalt i såret

Det kan være vanskelig å få bort asfalt i sår. Asfaltrester i sår kan dessverre også være opphav til stygge arr. Tenk derfor alltid på å kontakte helsepersonell hvis du er usikker eller har vanskelig for å rengjøre såret selv.

Ved rødhet, verk eller feber

Kontakt helsepersonell hvis såret begynner å verke eller væske/renne mer eller begynner å gjøre mer vondt.

Siden er gransket av Margareta Grauers, dermatologisk sykepleier, 2017-06-29

Anbefalte produkter

Sorbact® Secure

Beskytter såret og holder det rent

Plaster med unik teknologi som reduserer risikoen for sårinfeksjon sammenlignet med standard bandasjer1. Binder bakterier fra såret, tilrettelegger sårtilhelingen og forebygger infeksjon. Dusjsikkert plaster som sitter godt på plass.

Sorbact® Absorption

Absorberende bandasje for væskende, overflatiske sår

Sorbact® Absorption er en steril bakterie- og soppbindende sårbandasje. Den unike Sorbact®-overflaten binder bakterier fra såret, tilrettelegger sårtilhelingen og forebygger infeksjon. Kombineres med en fikserende bandasje.

Sorbact® Compress

For væskende, overflatiske og dype sår

Sorbact® Compress er en steril bakterie- og soppbindende sårbandasje. Den unike Sorbact®-overflaten binder bakterier fra såret, tilrettelegger sårtilhelingen og forebygger infeksjon. Kombineres med en absorberende, fiksèrende dekkbandasje.

Referanser

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435.link

Sorbact® fås kjøpt på ditt nærmeste apotek

Klikk på noen av lenkene for å komme til respektive apotek. Sorbact® finnes på alle apotek, imidlertid kan lokale forskjeller i sortimentet forekomme.